Sonkás pizza házi pizzaszósszal recept
Hozzávalók:
A tésztához;
- 3 bögre finomliszt (2,5 dl-es bögre)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl olívaolaj
- 5 dl víz (langyos)
- oregánó ízlés szerint
- 1 tk só
- 1 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)
A pizza szószhoz:
- 5 ek ketchup
- 2 teáskanál paprikakrém
- 80 g pizzaszósz
- oregánó ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 1 tk só
- 1 közepes fej vöröshagyma (reszelve)
A feltéthez:
- 20 dkg sonka (füstölt)
- 10 dkg sajt (reszelve)
Elkészítése:
Egy bögre langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
Kimérjük a 3 bögre lisztet egy tálba. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, az oregánót, az olajat és még egy pohár langyos vizet.
Bedagasztjuk a tésztát. Ha túl keménynek gondoljuk, tegyünk még hozzá kis langyos vizet. Ha túl hígnak, akkor még kevés lisztet.
Jól belisztezzük a tészta alatt és a tetejét is. Letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.
Egy gáztepsit kikenünk olajjal (vagy sütőpapírral kibéleljük), beleöntjük a pizzatésztát. Kis nyújtófa és a kezünk segítségével tepsi nagyságúra nyújtjuk.
A ketchupot, a paprikakrémet, a pizzakrémet, az oregánót, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a borsot, a sót összekeverjük kis tálban. Belereszeljük a vöröshagymát. Ezzel is összekeverjük, így egy pikáns szószt kapunk.
Rákenjük a tésztánk tetejére.
Szeletekre vágjuk a sonkát és rápakoljuk a szósz tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk.
A sütőt begyújtjuk 220 fokra, a tepsit egyből be is toljuk. Megsütjük. Akkor jó, mikor a tésztánk alja már világosbarnás színű! Ha megsült, tálalhatjuk.
Jó étvágyat!