Sonkás pizza házi pizzaszósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Sonkás pizza házi pizzaszósszal

Hozzávalók:
A tésztához;

  • 3 bögre finomliszt (2,5 dl-es bögre)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dl víz (langyos)
  • oregánó ízlés szerint
  • 1 tk só
  • 1 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

A pizza szószhoz:

  • 5 ek ketchup
  • 2 teáskanál paprikakrém
  • 80 g pizzaszósz
  • oregánó ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 1 tk só
  • 1 közepes fej vöröshagyma (reszelve)

A feltéthez:

  • 20 dkg sonka (füstölt)
  • 10 dkg sajt (reszelve)

Elkészítése:

Egy bögre langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.

Kimérjük a 3 bögre lisztet egy tálba. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, az oregánót, az olajat és még egy pohár langyos vizet.

Bedagasztjuk a tésztát. Ha túl keménynek gondoljuk, tegyünk még hozzá kis langyos vizet. Ha túl hígnak, akkor még kevés lisztet.

Jól belisztezzük a tészta alatt és a tetejét is. Letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.

Egy gáztepsit kikenünk olajjal (vagy sütőpapírral kibéleljük), beleöntjük a pizzatésztát. Kis nyújtófa és a kezünk segítségével tepsi nagyságúra nyújtjuk.

A ketchupot, a paprikakrémet, a pizzakrémet, az oregánót, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a borsot, a sót összekeverjük kis tálban. Belereszeljük a vöröshagymát. Ezzel is összekeverjük, így egy pikáns szószt kapunk.

Rákenjük a tésztánk tetejére.

Szeletekre vágjuk a sonkát és rápakoljuk a szósz tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk.

A sütőt begyújtjuk 220 fokra, a tepsit egyből be is toljuk. Megsütjük. Akkor jó, mikor a tésztánk alja már világosbarnás színű! Ha megsült, tálalhatjuk.

Jó étvágyat!