Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Lasagne recept

Lasagne
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához

    • 50 dkg lasagne tészta

    A besamelhez

    • 1 liter tej
    • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
    • 10 dkg vaj
    • kb 3 ek liszt
    • 5-10 dkg reszelt parmezánsajt

    A bolognai raguhoz

    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 60-70 dkg darált marhahús
    • 2 db vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 2-3 db sárgarépa
    • 1 db zeller
    • 2 db paradicsom
    • fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
    • 2-3 db babérlevél
    • 5 ek étolaj
    • 0,5 dl vörösbor
    • 300-400 g sürített paradicsom

    A tepsi kenéshez:

    • 1 ek vaj

    A réteges szóráshoz:

    • 30-40 dkg trappista sajt

    Elkészítése:

    Kivajazunk egy kb 30×25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.

    Elkészítjük a bolognai ragut:

    A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk a szalonnával együtt. A sárgarépát és a zellert egy nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük.

    A szalonnát az olajon kisütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, később a fokhagymát és megpároljuk.

    Ezután hozzáadjuk a reszelt zöldségeket: a répát és a zellert. Kb. 10 percig pirítjuk.

    Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot kockára vágjuk, és a zöldségekhez keverjük. Az ételhez adjuk a darált húst.

    Fehéredésig pirítjuk, majd következnek a további fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom és a
    babérlevél.

    Belekeverjük a paradicsom pürét és a vörösbort, valamint ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adunk hozzá.

    Kb. 1 óra alatt minden megpuhul, ekkor félretesszük a ragut.

    Elkészítjük a besamel mártást: Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.

    Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt.

    Végül ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor kicsit kihűlt a mártás, hozzákeverjük a reszelt parmezánt.

    Akkor jó, ha olyan az állaga, hogy se nem híg se nem sűrű.

    Összeállítjuk a lasagne-t:

    Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a kivajazott tepsi aljába.

    Erre teszünk besamel mártást, amit egyenletesen elsimítunk a tésztán, majd következik a bolognai ragu, erre pedig egy sor reszelt sajtot teszünk.

    Az előző lépéseket addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak (ebben a tepsi méretben nekem összesen 4 sor lett).

    Lezárás képpen a legfelső tésztasorra maradjon még besamel mártás és vastagon szórjuk meg reszelt sajttal.

    170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 20-30 percig készre sütjük a lasagne-t.

    Kb. fél órát pihentessük, hogy szeletelni tudjuk.

    Nálunk a parmezánból sosem elég, így én még azt kínálok hozzá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá