Hozzávalók:
A tésztához
A besamelhez
A bolognai raguhoz
A tepsi kenéshez:
A réteges szóráshoz:
Elkészítése:
Kivajazunk egy kb 30×25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk a szalonnával együtt. A sárgarépát és a zellert egy nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük.
A szalonnát az olajon kisütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, később a fokhagymát és megpároljuk.
Ezután hozzáadjuk a reszelt zöldségeket: a répát és a zellert. Kb. 10 percig pirítjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot kockára vágjuk, és a zöldségekhez keverjük. Az ételhez adjuk a darált húst.
Fehéredésig pirítjuk, majd következnek a további fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom és a
babérlevél.
Belekeverjük a paradicsom pürét és a vörösbort, valamint ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adunk hozzá.
Kb. 1 óra alatt minden megpuhul, ekkor félretesszük a ragut.
Elkészítjük a besamel mártást: Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt.
Végül ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor kicsit kihűlt a mártás, hozzákeverjük a reszelt parmezánt.
Akkor jó, ha olyan az állaga, hogy se nem híg se nem sűrű.
Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a kivajazott tepsi aljába.
Erre teszünk besamel mártást, amit egyenletesen elsimítunk a tésztán, majd következik a bolognai ragu, erre pedig egy sor reszelt sajtot teszünk.
Az előző lépéseket addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak (ebben a tepsi méretben nekem összesen 4 sor lett).
Lezárás képpen a legfelső tésztasorra maradjon még besamel mártás és vastagon szórjuk meg reszelt sajttal.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 20-30 percig készre sütjük a lasagne-t.
Kb. fél órát pihentessük, hogy szeletelni tudjuk.
Nálunk a parmezánból sosem elég, így én még azt kínálok hozzá.