Lasagne

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg lasagne tészta

A besamelhez

  • 1 liter tej
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 10 dkg vaj
  • kb 3 ek liszt
  • 5-10 dkg reszelt parmezánsajt

A bolognai raguhoz

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60-70 dkg darált marhahús
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db paradicsom
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • 2-3 db babérlevél
  • 5 ek étolaj
  • 0,5 dl vörösbor
  • 300-400 g sürített paradicsom

A tepsi kenéshez:

  • 1 ek vaj

A réteges szóráshoz:

  • 30-40 dkg trappista sajt

Elkészítése:

Kivajazunk egy kb 30×25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.

Elkészítjük a bolognai ragut:

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk a szalonnával együtt. A sárgarépát és a zellert egy nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük.

A szalonnát az olajon kisütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, később a fokhagymát és megpároljuk.

Ezután hozzáadjuk a reszelt zöldségeket: a répát és a zellert. Kb. 10 percig pirítjuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot kockára vágjuk, és a zöldségekhez keverjük. Az ételhez adjuk a darált húst.

Fehéredésig pirítjuk, majd következnek a további fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom és a
babérlevél.

Belekeverjük a paradicsom pürét és a vörösbort, valamint ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adunk hozzá.

Kb. 1 óra alatt minden megpuhul, ekkor félretesszük a ragut.

Elkészítjük a besamel mártást: Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.

Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt.

Végül ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor kicsit kihűlt a mártás, hozzákeverjük a reszelt parmezánt.

Akkor jó, ha olyan az állaga, hogy se nem híg se nem sűrű.

Összeállítjuk a lasagne-t:

Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a kivajazott tepsi aljába.

Erre teszünk besamel mártást, amit egyenletesen elsimítunk a tésztán, majd következik a bolognai ragu, erre pedig egy sor reszelt sajtot teszünk.

Az előző lépéseket addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak (ebben a tepsi méretben nekem összesen 4 sor lett).

Lezárás képpen a legfelső tésztasorra maradjon még besamel mártás és vastagon szórjuk meg reszelt sajttal.

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 20-30 percig készre sütjük a lasagne-t.

Kb. fél órát pihentessük, hogy szeletelni tudjuk.

Nálunk a parmezánból sosem elég, így én még azt kínálok hozzá.