Krumplis lángos és töki pompos recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg krumplipüré
- 1-1,1 kg finomliszt
- 0,7 dl étolaj
- 1 nagy tk só
- 1 nagy ek tejföl
- 5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 2-3 dl tej
Továbbá:
- 5-6 dl étolaj a sütéshez
Tetejére:
- reszelt fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
Töki pomposhoz:
- újrakelesztett lángostészta
- 150 g tejföl
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só és paprika
- 2 szelet füstölt sonka
- 2 fej sonkahagyma vagy lilahagyma
- 1/2 tv paprika
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a csipet cukorral egy kevés langyos tejben felfuttatjuk.
A krumplipürét elmorzsoljuk a sóval elkevert lisztben és az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk, egy szép sima lágy tésztát kell készíteni, aminek az állagán a tejjel tudunk lágyítani.
Az elkészített tésztagombócot letakarva 1 órát pihentetjük/kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre téve 1 cm vastagra kinyújtjuk és nagyobb köröket szaggatunk ki (én egy 850 g-os tejfölös kisvödröt használtam, éles a pereme és erre a célra kiváló).
A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk és letakarva félretesszük, hogy újrakeljen.
10-15 perc pihentetés után egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk. A megkelt tésztalapokat körbeforgatva lángossá nyújtogatjuk és egyszeri megforgatással szép pirosra kisütjük.
Frissen, forrón fokhagymával és kikevert tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szeint még sózhatjuk!
A töki pompos készítést azzal kezdjük, hogy előmelegítjük a sütőt 210 fokra.
A maradék megkelt lángostésztát kisodorjuk és egy kikent tepsibe téve eligazgatjuk. A tejfölben elkeverjük a sót, a paprikát és a reszelt fokhagymát, majd rákenjük a tésztára. Ezután rászórjuk az apróra vágott sonkát és a tv paprikát, majd a hagymakarikákat is elosztjuk rajta, végül reszelt sajttal zárjuk a sort.
Sütési idő nagyjából 20 perc.
Még melegen szeleteljük!
Mindkét ételhez jó étvágyat kívánok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »