Krumplis lángos és töki pompos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumplipüré
  • 1-1,1 kg finomliszt
  • 0,7 dl étolaj
  • 1 nagy tk só
  • 1 nagy ek tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 2-3 dl tej

Továbbá:

  • 5-6 dl étolaj a sütéshez

Tetejére:

  • reszelt fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt

Töki pomposhoz:

  • újrakelesztett lángostészta
  • 150 g tejföl
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • só és paprika
  • 2 szelet füstölt sonka
  • 2 fej sonkahagyma vagy lilahagyma
  • 1/2 tv paprika
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt a csipet cukorral egy kevés langyos tejben felfuttatjuk.

A krumplipürét elmorzsoljuk a sóval elkevert lisztben és az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk, egy szép sima lágy tésztát kell készíteni, aminek az állagán a tejjel tudunk lágyítani.

Az elkészített tésztagombócot letakarva 1 órát pihentetjük/kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre téve 1 cm vastagra kinyújtjuk és nagyobb köröket szaggatunk ki (én egy 850 g-os tejfölös kisvödröt használtam, éles a pereme és erre a célra kiváló).

A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk és letakarva félretesszük, hogy újrakeljen.

10-15 perc pihentetés után egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk. A megkelt tésztalapokat körbeforgatva lángossá nyújtogatjuk és egyszeri megforgatással szép pirosra kisütjük.

Frissen, forrón fokhagymával és kikevert tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szeint még sózhatjuk!

A töki pompos készítést azzal kezdjük, hogy előmelegítjük a sütőt 210 fokra.

A maradék megkelt lángostésztát kisodorjuk és egy kikent tepsibe téve eligazgatjuk. A tejfölben elkeverjük a sót, a paprikát és a reszelt fokhagymát, majd rákenjük a tésztára. Ezután rászórjuk az apróra vágott sonkát és a tv paprikát, majd a hagymakarikákat is elosztjuk rajta, végül reszelt sajttal zárjuk a sort.

Sütési idő nagyjából 20 perc.

Még melegen szeleteljük!

Mindkét ételhez jó étvágyat kívánok!