Zöldfűszeres sütőtök érmék csirkemellel és sajtmártással recept

Hozzávalók:
- egy közepes nagyságú sütőtők kb fele (a szár körüli rész)
- diónyi vaj
- 1 ekolívaolaj
- rozmaring
- chili por
- egy tk méz (cukorbetegek édesítőszert használjanak, de ha édes a tök, akkor kimaradhat)
- só
Zsályás-kurkumás csirkemell:
- 1 csirkemell filé vékonyan felszeletelve
- 2 db zsályalevél
- csipetnyi kurkuma
- 1 teáskanál zabliszt
- csipet piros paprika
- 1 ek olívaolaj
- ujjbegynyi vaj
- 1 evőkanál száraz fehérbor vagy 3-4 csepp frissen facsart citromlé
- só, bors
Sajtmártás:
- 4 fajta sajtot használtam: fél tasak tömlős sajt, sárga chedart, 3-4 csipetnyi kéksajtot, illetve trappista (összesen kb 10 dkg
- volt a sajt)
- 2 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 púpozott evőkanál tönkölyliszt
- 1 dl tej
- só, bors, csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A sütőtököt megpucoljuk és korongokat vágunk belőle. Egy serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rátesszük a vajat, belerakjuk a tök szeleteket, majd ízesítjük egy kis zöld rozmaring levéllel, chili paprikával, majd rácsorgatjuk a mézet és adunk hozzá egy csipet sót.
Amikor az egyik oldal megpirult, megfordítjuk és lefedjük, roppanósra pároljuk. Vigyázni kell, nem szabad túl lágyra párolni, mert akkor szétesik.
A csirkemellet megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róla és egy kicsit megütögetjük a tenyerünkkel. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a vajat, majd amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet és a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült szép színt kap, átfordítjuk, hozzáöntjük a bort vagy a citromlevet, lefedjük a serpenyőt fedővel és 1-2 perc és kész is van. Tálalásig melegen tartjuk.
A sajtot lereszeljük. Egy evőkanál olajat és a vajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és hideg tejjel felengedjük. Közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és kevergetve felforraljuk. Tejjel (esetleg kevés víz is adható hozzá), addig hígítjuk, amíg híg mártást kapunk. Beletesszük a sajtokat és jól elkeverjük. Lehet zöldfűszerrel ízesíteni, de most a kék sajt finom ízt adott neki, ezért mellőztem.
Köretként quinoát adtam mellé. Hagymát dinszteltem kevés olajon, erre rátettem a quinoát, majd dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.
Tipp:
Ezt a receptet budapesti étterem séfje is elkészítette már :-),illetve egy könyvbe is bekerült nyertes receptként :-) Nem titok a szakmám összefonódik a hobbimmal, igyekszem színesen változatosan főzni, saját elképzelés szerint, illetve olyan ételeket készíteni, melyek cukorbetege étlapjára is bekerülhetnek., számolva szénhidrátot, kalóriát természetesen. Tudom a sütemények, rántott húsok sokkal népszerűbbek, de érdemes próbálkozni az új ízekkel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »