Zöldfűszeres sütőtök érmék csirkemellel és sajtmártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • egy közepes nagyságú sütőtők kb fele (a szár körüli rész)
  • diónyi vaj
  • 1 ekolívaolaj
  • rozmaring
  • chili por
  • egy tk méz (cukorbetegek édesítőszert használjanak, de ha édes a tök, akkor kimaradhat)

Zsályás-kurkumás csirkemell:

  • 1 csirkemell filé vékonyan felszeletelve
  • 2 db zsályalevél
  • csipetnyi kurkuma
  • 1 teáskanál zabliszt
  • csipet piros paprika
  • 1 ek olívaolaj
  • ujjbegynyi vaj
  • 1 evőkanál száraz fehérbor vagy 3-4 csepp frissen facsart citromlé
  • só, bors

Sajtmártás:

  • 4 fajta sajtot használtam: fél tasak tömlős sajt, sárga chedart, 3-4 csipetnyi kéksajtot, illetve trappista (összesen kb 10 dkg
  • volt a sajt)
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 púpozott evőkanál tönkölyliszt
  • 1 dl tej
  • só, bors, csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A sütőtököt megpucoljuk és korongokat vágunk belőle. Egy serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rátesszük a vajat, belerakjuk a tök szeleteket, majd ízesítjük egy kis zöld rozmaring levéllel, chili paprikával, majd rácsorgatjuk a mézet és adunk hozzá egy csipet sót.

Amikor az egyik oldal megpirult, megfordítjuk és lefedjük, roppanósra pároljuk. Vigyázni kell, nem szabad túl lágyra párolni, mert akkor szétesik.

A csirkemellet megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róla és egy kicsit megütögetjük a tenyerünkkel. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával.

Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a vajat, majd amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet és a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült szép színt kap, átfordítjuk, hozzáöntjük a bort vagy a citromlevet, lefedjük a serpenyőt fedővel és 1-2 perc és kész is van. Tálalásig melegen tartjuk.

A sajtot lereszeljük. Egy evőkanál olajat és a vajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és hideg tejjel felengedjük. Közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és kevergetve felforraljuk. Tejjel (esetleg kevés víz is adható hozzá), addig hígítjuk, amíg híg mártást kapunk. Beletesszük a sajtokat és jól elkeverjük. Lehet zöldfűszerrel ízesíteni, de most a kék sajt finom ízt adott neki, ezért mellőztem.

Köretként quinoát adtam mellé. Hagymát dinszteltem kevés olajon, erre rátettem a quinoát, majd dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.

Tipp:

Ezt a receptet budapesti étterem séfje is elkészítette már :-),illetve egy könyvbe is bekerült nyertes receptként :-) Nem titok a szakmám összefonódik a hobbimmal, igyekszem színesen változatosan főzni, saját elképzelés szerint, illetve olyan ételeket készíteni, melyek cukorbetege étlapjára is bekerülhetnek., számolva szénhidrátot, kalóriát természetesen. Tudom a sütemények, rántott húsok sokkal népszerűbbek, de érdemes próbálkozni az új ízekkel.