Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tyúkpörkölt bográcsban recept

Tyúkpörkölt bográcsban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • kb 2,5 kg-os tyúk (1 db)
    • 3 nagyobb fej vöröshagyma
    • 4-5 ek zsiradék
    • 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
    • 3 ek fűszerpaprika
    • 2 babérlevél
    • 1 tk őrölt bors
    • 1 tk morzsolt majoranna
    • 1 ek só
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 2 érett tv paprika és 2 paradicsom vagy 4-5 ek házi lecsó
    • ízlés szerint cseresznyepaprika

    Köretnek:

    • ízlés szerint bármi lehet, jelen esetben frissen szaggatott galuska volt terítéken

    Elkészítése:

    A tyúkot megmossuk, részeire vágjuk és ruhán lecsepegtetjük.

    A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és beletesszük a bográcsba.

    A fűszereket előkészítjük, a paprikát és paradicsomot megmossuk, majd feldaraboljuk, a vörösbort kimérjük.

    Miután leégett a fa, a parázs felett a zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt tyúkrészeket, megsózzuk és további 8-10 percig együtt pároljuk, amíg a hús felülete kifehéredik.

    Ezután a sóval és a fűszerpaprikával összekeverjük és hagyjuk, hogy a paprika feloldódjon és nagyon picit megpörkenjen, majd a tűzről félrehúzva beletesszük a többi hozzávalót, öntünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje és időnként kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön legalább másfél órát főzzük.

    Valamennyi lé el fog főni, viszont pont ideális sűrűségű lesz a szaft mire megfő a hús, tehát az elején ne nagyon sajnáljuk a vizet a felöntéshez!

    Amikor már puha a husi, beletehetjük a csípős paprikákat, de a gyerekek és a biztonság kedvéért külön kis lábasban tűzhelyen is megfőzhető.

    Frissen szaggatott nokedlivel a legjobb, de főtt tésztával, vagy főtt burgonyával is nagyon finom! :)
    Kellemes bográcsozást és jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek