Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pulykamell bacon köntösben borral és aszalt szilvával recept

Pulykamell bacon köntösben borral és aszalt szilvával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    A húshoz:

    • kb 1 kg pulykamell
    • 2 tk provencei fűszerkeverék
    • 6-7 gerezd fokhagyma
    • só-, bors ízlés szerint
    • kb. 25 dkg bacon szalonna

    A töltelékhez:

    • 40 dkg gomba
    • 2 db vöröshagyma
    • 3 ek olívaolaj
    • 1 db zsemle
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg füstölt sajt
    • 1 cs petrezselyemzöld
    • só-, bors ízlés szerint

    A sütéshez:

    • 3 db alma
    • 3 db lila hagyma
    • 25 dkg aszalt szilva
    • 5 dkg szárított vörös áfonya
    • kb. 3 dl száraz fehérbor

    Elkészítése:

    A pulykamellet vágjuk fel úgy, hogy ki tudjuk teríteni egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan klopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna!

    Ezután fűszerezzük sóval, borssal, provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük.

    Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk.

    Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük.

    A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük.

    A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel, amiket hústűkkel rögzítünk.

    Egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lila hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörös áfonyával együtt a hús köré szórjuk.

    Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem.)

    Fél óránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett
    a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.

    Tipp:

    Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenye szószként tálalhatjuk az ételhez.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá