Pulykamell bacon köntösben borral és aszalt szilvával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Pulykamell bacon köntösben borral és aszalt szilvával

Hozzávalók:

A húshoz:

  • kb 1 kg pulykamell
  • 2 tk provencei fűszerkeverék
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 25 dkg bacon szalonna

A töltelékhez:

  • 40 dkg gomba
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • só-, bors ízlés szerint

A sütéshez:

  • 3 db alma
  • 3 db lila hagyma
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg szárított vörös áfonya
  • kb. 3 dl száraz fehérbor

Elkészítése:

A pulykamellet vágjuk fel úgy, hogy ki tudjuk teríteni egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan klopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna!

Ezután fűszerezzük sóval, borssal, provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük.

Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk.

Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük.

A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük.

A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel, amiket hústűkkel rögzítünk.

Egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lila hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörös áfonyával együtt a hús köré szórjuk.

Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem.)

Fél óránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett
a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.

Tipp:

Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenye szószként tálalhatjuk az ételhez.