Liba zúza pörkölt recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg liba zúza
- 4 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 teáskanál só
- 2,5 evő kanál libazsír
- 1 kiskanál köménymag ( opcionális)
- 1 kis doboz arany fácán paradicsom sűrítmény
- 2 dl barna sör
- 50 dkg tarhonya
- só
- 1 evő kanál libazsír
- 1 kis fej hagyma
Elkészítése:
A zúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd mérettől függően 2-3 darabba vágjuk. A hagymákat apróra a paprikát, paradicsomot kis kockákra vágjuk.
A zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a paradicsompürét és kissé lepirítjuk a pürét. Hozzáadjuk fokhagymát, paprikákat, paradicsomot és pár percig jól összepároljuk az egészet.
Majd hozzáadjuk a feldarabolt zúzát. Jól átforgatjuk hagyjuk, hogy a zúza kiengedje saját levét és közben egy kicsit pörkölődjön a zúza hús.
Meghintjük a pirospaprikával és sózzuk, addig pároljuk, míg a saját levét elfövi először ezután adjuk hozzá a barna sört adjunk hozzá kevés vizet kezdjük el lassan párolni fedő alatt előfordulhat, hogy többször zsírjára pirul de ez nem baj.
Ilyenkor pótoljuk a folyadékot apránként a zúzához addig amíg teljesen nem puhul meg a zúza. A liba zúzának 2-3 óra főzés minimum kell , hogy omlós és puha legyen.
A tarhonyához a hagymát kevés zsiradékon arany barnára pirítjuk. Majd a tarhonyát átpirítjuk a hagymán és felöntjük két és félszeres sós forró vízzel.
Addig főzzük míg, a vizet elfövi, majd lefedjük, és 10-15 percet hagyjuk állni saját gőzében.
Tipp:
Ez az étel amiből nem érdemes keveset készíteni minél nagyobb mennyiségben készül annál finomabb.
Kuktában is el lehet készíteni igaz , hogy sokkal hamarabb elkészül a kuktában mint egy lábosban vagy bográcsban. De minél több ideig fő annál finomabb a szaftja.
Nagyon finom ha főzés vége felé eredi gombát főzzünk bele.
A barna sör íze nem fog érződni az ételen csak kicsit pikánssá teszi. Alkohol tartalma elfog főni így gyerekek is ehetnek bátran az elkészült pörköltből.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









