Kávés malakoff torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához :
Alaphoz:
- 35-40 db babapiskóta
- 3 ek rum
- kb 6 dl lefőzött feketekávé
- 1 ek cukor
Kávés krémhez:
- 1 dl lefőzött erős feketekávé
- 4 dl tej
- 3 cs vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 2 tk étkezési keményítő
- 20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)
- 4 dl habtejszín
Díszítéshez:
- pár kanál keményre felvert tejszínhab
- pár darab mogyorós ostyarúd
Elkészítése:
A lefőzött és kihűtött feketekávét keverjük össze a rummal, a cukorral és tegyük félre.
A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, keverjük simára, majd keverjük hozzá a keményítőt, és a feketekávét is.
A tejet melegítsük majdnem forráspontig, majd apránként szintén keverjük hozzá a cukros-tojásos keverékhez. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd vegyük le a gőzről (jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik).
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik.
Ezután adjuk hozzá a besűrűsödött krémhez a zselatint, keverjük simára, majd kevergetve hűtsük ki (amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém).
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez, hogy egy sima krémet kapjunk (én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett és a hab nem esett össze).
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
A babapiskótát egyesével mártsuk meg a rumos kávéba, majd rakjuk ki vele a tortaforma alját (arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát).
Ezután a kávés piskótára kanalazzuk rá a krém egyharmad részét, majd szintén rakjuk ki a kávéba mártott piskótával.
Ezután kanalazzuk rá a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül pedig egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.
Az elkészült tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A megdermedt tortát vegyük ki a tortaformából, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy tortatálra (én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de ügyesebbeknek sikerülhet).
Ezután ízlés szerint díszítsük a torta tetejét tejszínhabbal és a mogyorós rudakkal.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.