Kávés malakoff torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához :
Alaphoz:

  • 35-40 db babapiskóta
  • 3 ek rum
  • kb 6 dl lefőzött feketekávé
  • 1 ek cukor

Kávés krémhez:

  • 1 dl lefőzött erős feketekávé
  • 4 dl tej
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 6 tojássárga (nagy)
  • 2 tk étkezési keményítő
  • 20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)
  • 4 dl habtejszín

Díszítéshez:

  • pár kanál keményre felvert tejszínhab
  • pár darab mogyorós ostyarúd

Elkészítése:

A lefőzött és kihűtött feketekávét keverjük össze a rummal, a cukorral és tegyük félre.

A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, keverjük simára, majd keverjük hozzá a keményítőt, és a feketekávét is.

A tejet melegítsük majdnem forráspontig, majd apránként szintén keverjük hozzá a cukros-tojásos keverékhez. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd vegyük le a gőzről (jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik).

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik.

Ezután adjuk hozzá a besűrűsödött krémhez a zselatint, keverjük simára, majd kevergetve hűtsük ki (amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém).

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez, hogy egy sima krémet kapjunk (én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett és a hab nem esett össze).

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.

A babapiskótát egyesével mártsuk meg a rumos kávéba, majd rakjuk ki vele a tortaforma alját (arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát).

Ezután a kávés piskótára kanalazzuk rá a krém egyharmad részét, majd szintén rakjuk ki a kávéba mártott piskótával.

Ezután kanalazzuk rá a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül pedig egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.

Az elkészült tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A megdermedt tortát vegyük ki a tortaformából, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy tortatálra (én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de ügyesebbeknek sikerülhet).

Ezután ízlés szerint díszítsük a torta tetejét tejszínhabbal és a mogyorós rudakkal.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.