Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sós-töltött kalács recept

Sós-töltött kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 40 dkg finomliszt
    • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
    • 2 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 5 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
    • 10 dkg tejföl
    • 2 tk só

    Töltelék:

    • 45 dkg túró
    • 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
    • 1 marék snidling
    • 1 tk egész köménymag
    • 1 tk pirospaprika
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Elkészítése:

    A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

    A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen).

    Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

    Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel.

    A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma, amiben majd sütjük).

    Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

    A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát).

    Ezután takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kb 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 50-55 perc alatt süssük készre.

    A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá