Sós-töltött kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 5 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 10 dkg tejföl
- 2 tk só
Töltelék:
- 45 dkg túró
- 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
- 1 marék snidling
- 1 tk egész köménymag
- 1 tk pirospaprika
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen).
Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma, amiben majd sütjük).
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát).
Ezután takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kb 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 50-55 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »