Sós-töltött kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 5 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 10 dkg tejföl
- 2 tk só
Töltelék:
- 45 dkg túró
- 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
- 1 marék snidling
- 1 tk egész köménymag
- 1 tk pirospaprika
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen).
Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma, amiben majd sütjük).
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát).
Ezután takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kb 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 50-55 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »