Sós-töltött kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sós-töltött kalács

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárga (nagy)
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tk só

Töltelék:

  • 45 dkg túró
  • 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
  • 1 marék snidling
  • 1 tk egész köménymag
  • 1 tk pirospaprika
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen).

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma, amiben majd sütjük).

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát).

Ezután takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kb 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 50-55 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.