Quiche (francia sós pite) recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg só
- 15 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-2 ek víz
Töltelékhez:
- 4 közepes csiperke gomba
- 3 szelet bacon
- 5 dkg spenót (opcionális)
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis csészényi totu (krémesre keverve)
- 1 dl totu (folyékony állagú)
- 5 dkg laktózmentes sajt pl. parmezán (opcionális)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű, só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, belekockázzuk a hideg margarint és jól elmorzsoljuk, majd hozzátesszük a tojást gyorsan eldolgozzuk és ha szükséges adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.
Ha szükséges tegyük be a tésztát pár percre a fagyasztóba.
Ezután egy piteformát kikenünk vékonyan zsiradékkal, majd kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm vastagra és beletesszük a formába és a kilógó széleket levágjuk.
Megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt teszünk a tésztára és nehezéknek szórunk rá valamilyen száraz babot, lencsét nehezékként és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük és kissé kihűtjük.
Amíg sül a tészta elkészítjük a tölteléket. A gombát felszeleteljük és kis olajon pár perc alatt megsütjük, közben sózzuk és egy kis kakukkfűvel ízesítjük, majd félretesszük. 3 szelet bacont közepesen átsütünk és ezt is félretesszük.
A bébispenótot megmossuk és lecsepegtetjük. A tojásokat, a krémes totut és a folyékony totut összekeverjük, ízesítjük lereszelt fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval, esetleg laktózmentes sajttal, majd belekeverjük a spenótot és a kihűlt tésztára öntjük. Ezután elrendezzük a tetején a 3 szelet bacont és a kisült gombaszeleteket, majd 180°C-os sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is tálalható.
Tipp:
Tejmentes és sós pite Franciaországból!