Quiche (francia sós pite)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg só
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1-2 ek víz

Töltelékhez:

  • 4 közepes csiperke gomba
  • 3 szelet bacon
  • 5 dkg spenót (opcionális)
  • 4 tojás
  • 1 kis csészényi totu (krémesre keverve)
  • 1 dl totu (folyékony állagú)
  • 5 dkg laktózmentes sajt pl. parmezán (opcionális)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, belekockázzuk a hideg margarint és jól elmorzsoljuk, majd hozzátesszük a tojást gyorsan eldolgozzuk és ha szükséges adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.

Ha szükséges tegyük be a tésztát pár percre a fagyasztóba.

Ezután egy piteformát kikenünk vékonyan zsiradékkal, majd kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm vastagra és beletesszük a formába és a kilógó széleket levágjuk.

Megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt teszünk a tésztára és nehezéknek szórunk rá valamilyen száraz babot, lencsét nehezékként és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük és kissé kihűtjük.

Amíg sül a tészta elkészítjük a tölteléket. A gombát felszeleteljük és kis olajon pár perc alatt megsütjük, közben sózzuk és egy kis kakukkfűvel ízesítjük, majd félretesszük. 3 szelet bacont közepesen átsütünk és ezt is félretesszük.

A bébispenótot megmossuk és lecsepegtetjük. A tojásokat, a krémes totut és a folyékony totut összekeverjük, ízesítjük lereszelt fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval, esetleg laktózmentes sajttal, majd belekeverjük a spenótot és a kihűlt tésztára öntjük. Ezután elrendezzük a tetején a 3 szelet bacont és a kisült gombaszeleteket, majd 180°C-os sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is tálalható.

Tipp:

Tejmentes és sós pite Franciaországból!