Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagyi tepertős pogácsája recept

A nagyi tepertős pogácsája
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    • 1 kg liszt
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 evőkanál ecet
    • ízlés szerint só
    • 1 evőkanál zsír
    • 5 dkg élesztő
    • kb. 4-5 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
    • 50 dkg darált tepertő
    • ízlés szerint őrölt bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Elkészítése

    A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, ecetet, sót, zsírt, és a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Lágy, de rugalmas rétestészta állagú tésztát gyúrunk belőle – a tejet fokozatosan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz.

    A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertőt, majd megszórjuk ízlés szerint borssal. Háromszor hajtogatjuk: minden hajtogatás után 30 percet pihentetjük meleg helyen, letakarva.

    Az utolsó pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejüket lekenjük felvert tojással.

    A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 160–170 °C-os (légkeveréses) sütőben kb. 22–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Frissen langyosan a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát.

    Tipp

    A tepertőkrémet kicsit megbolondíthatjuk egy kevés fokhagymával vagy apróra vágott hagymával. A hajtogatások között fontos, hogy a tészta meleg helyen pihenjen, így lesz szép leveles. Ha szeretnénk, a tetejét szórhatjuk egy kevés durva sóval is a sütés előtt.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek