A nagyi tepertős pogácsája recept
Elkészítése
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, ecetet, sót, zsírt, és a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Lágy, de rugalmas rétestészta állagú tésztát gyúrunk belőle – a tejet fokozatosan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz.
A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertőt, majd megszórjuk ízlés szerint borssal. Háromszor hajtogatjuk: minden hajtogatás után 30 percet pihentetjük meleg helyen, letakarva.
Az utolsó pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejüket lekenjük felvert tojással.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 160–170 °C-os (légkeveréses) sütőben kb. 22–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Frissen langyosan a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát.
Tipp
A tepertőkrémet kicsit megbolondíthatjuk egy kevés fokhagymával vagy apróra vágott hagymával. A hajtogatások között fontos, hogy a tészta meleg helyen pihenjen, így lesz szép leveles. Ha szeretnénk, a tetejét szórhatjuk egy kevés durva sóval is a sütés előtt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »









