A nagyi tepertős pogácsája

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • ízlés szerint só
  • 1 evőkanál zsír
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 4-5 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
  • 50 dkg darált tepertő
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, ecetet, sót, zsírt, és a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Lágy, de rugalmas rétestészta állagú tésztát gyúrunk belőle – a tejet fokozatosan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz.

A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertőt, majd megszórjuk ízlés szerint borssal. Háromszor hajtogatjuk: minden hajtogatás után 30 percet pihentetjük meleg helyen, letakarva.

Az utolsó pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejüket lekenjük felvert tojással.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 160–170 °C-os (légkeveréses) sütőben kb. 22–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Frissen langyosan a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát.

Tipp

A tepertőkrémet kicsit megbolondíthatjuk egy kevés fokhagymával vagy apróra vágott hagymával. A hajtogatások között fontos, hogy a tészta meleg helyen pihenjen, így lesz szép leveles. Ha szeretnénk, a tetejét szórhatjuk egy kevés durva sóval is a sütés előtt.