Pikáns-tepertős stangli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg tepertő
- 1 cs (5 dkg) élesztő
- 1 nagy ek tejföl
- 2 dl langyos tej
- 1 ek só
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 kk chilipaprika
Tetejére:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés só
- őrölt színes bors
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sóval, majd egy mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt és összegyúrjuk. Ha nagyon kemény, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.
Szép sima, puha gombóccá gyúrjuk/formázzuk és letakarva pihentetjük legalább 40-45 percet.
Ezalatt a tepertőt apró lyukú tárcsán ledaráljuk és egy tálba téve alaposan összedolgozzuk mind a kétféle paprikával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 1cm vastagságúra kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt és behajtogatjuk.
Ezt a műveletet 15 perc elteltével még egyszer megismételjük.
Legvégén a szép pirosas rózsaszínű tésztát ismét kinyújtjuk és egy éles késsel kissé becsíkozzuk, megkenjük a felvert tojással, tekerünk rá színes borsot (ne sajnáljuk) és egyformán elosztva ráreszeljük a sajtot.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát stangli méretekre vágjuk és sütőpapírral bélelt lemezre téve kb. 15-18 perc alatt megsütjük.
2x hajtogatástól nem biztos, hogy leveles lesz, viszont a pikáns, fűszeres íze biztosan elnyeri a csípős ételek kedvelőit. :)
Jó étvágyat kívánok!