Pikáns-tepertős stangli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Pikáns-tepertős stangli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg tepertő
  • 1 cs (5 dkg) élesztő
  • 1 nagy ek tejföl
  • 2 dl langyos tej
  • 1 ek só
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 kk chilipaprika

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • kevés só
  • őrölt színes bors
  • 20 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk a sóval, majd egy mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a tejfölt és összegyúrjuk. Ha nagyon kemény, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.

Szép sima, puha gombóccá gyúrjuk/formázzuk és letakarva pihentetjük legalább 40-45 percet.

Ezalatt a tepertőt apró lyukú tárcsán ledaráljuk és egy tálba téve alaposan összedolgozzuk mind a kétféle paprikával.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 1cm vastagságúra kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt és behajtogatjuk.

Ezt a műveletet 15 perc elteltével még egyszer megismételjük.

Legvégén a szép pirosas rózsaszínű tésztát ismét kinyújtjuk és egy éles késsel kissé becsíkozzuk, megkenjük a felvert tojással, tekerünk rá színes borsot (ne sajnáljuk) és egyformán elosztva ráreszeljük a sajtot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tésztát stangli méretekre vágjuk és sütőpapírral bélelt lemezre téve kb. 15-18 perc alatt megsütjük.

2x hajtogatástól nem biztos, hogy leveles lesz, viszont a pikáns, fűszeres íze biztosan elnyeri a csípős ételek kedvelőit. :)

Jó étvágyat kívánok!