Gluténmentes obwarzanki (Lengyel perec) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók kb 10 db-hoz:
- 50 dkg Schär Mix B liszt (gluténmentes)
- 4 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- kell még kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor
- a szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat. Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)
Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.
Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól egy kicsit távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival vagy éppen egy bögre finom kakaóval.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »