Gluténmentes obwarzanki (Lengyel perec) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók kb 10 db-hoz:
- 50 dkg Schär Mix B liszt (gluténmentes)
- 4 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- kell még kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor
- a szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat. Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)
Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.
Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól egy kicsit távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival vagy éppen egy bögre finom kakaóval.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »