Gluténmentes obwarzanki (Lengyel perec) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók kb 10 db-hoz:
- 50 dkg Schär Mix B liszt (gluténmentes)
- 4 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- kell még kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor
- a szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat. Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)
Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.
Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól egy kicsit távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival vagy éppen egy bögre finom kakaóval.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »