Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gluténmentes obwarzanki (lengyel pereckülönlegesség) recept

Gluténmentes obwarzanki (lengyel pereckülönlegesség)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók kb 10 db-hoz:

    • 50 dkg Schär Mix B liszt
    • 4 dkg olvasztott vaj
    • 3 dl tej
    • 3 dkg porcukor
    • 1 kk só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dkg friss élesztő

    Kell még:

    • kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor

    A szóráshoz:

    • ízlés szerint mák és szezámmag

    Elkészítése:

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

    A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

    Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

    Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat.

    Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból).

    Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.

    Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel.

    Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig.

    Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

    A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

    Tipp:

    Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá