Gluténmentes obwarzanki (Lengyel perec)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gluténmentes obwarzanki (Lengyel perec)

Hozzávalók kb 10 db-hoz:

  • 50 dkg Schär Mix B liszt (gluténmentes)
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 2 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • kell még kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor
  • a szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag

Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat. Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)

Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.

Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól egy kicsit távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival vagy éppen egy bögre finom kakaóval.