Vörösboros pirított sertésmáj recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertésmáj
- 3 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb hámozott paradicsom
- 1 lecsópaprika
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 kk őrölt pirospaprika
- kevés majoránna
- őrölt bors
- só,
- 1 ek sertészsír
Elkészítése:
A májat kicsit előfőzzük sótlan vízben. Kihűtés után felszeleteljük.
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megpároljuk.
A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd a felszeletelt sertésmájat is hozzátesszük, és addig pirítjuk, míg enyhe pörkölt (pirult) réteget kap kívülről.
A paradicsomot meghámozzuk úgy, hogy csumáját kivágjuk, tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd 1 percre forró vízbe mártjuk, így a héja könnyen lehúzható róla.
Az ilyen módon megtisztított paradicsomot négyfelé vágjuk, a serpenyőbe tesszük, és szétnyomjuk.
Az ízlés szerint feldarabolt paprikát is hozzátéve megborsozzuk, paprikázzuk.
Kiskanálnyi majoránnát is adunk hozzá, majd kevés vörösbort hozzátöltve szaftjára pirítjuk.
Ha puhább paprikát szeretnénk, a sorrendet felcserélhetjük, közvetlenül a máj után tegyük a serpenyőbe.
Krumplipürét, rizst, tarhonyát ajánlok mellé.
A vörösboros pirított sertésmáj kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 13 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 4 g