Székelykáposzta recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés lapocka
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek pirospaprika
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 3 babérlevél
- 1 kk őrölt kömény
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A legegyszerűbb, ha kuktában készítjük az ételt. Az apró kockára vágott húsos szalonnának kisütjük a zsírját, és ezen megdinszteljük a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
A húst kockára vágjuk, és rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig pirítjuk.
Ezután meghintjük pirospaprikával, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet, beledaraboljuk a paradicsomot és a paprikát. Télen lecsót adhatunk hozzá.
A savanyú káposztát, ha szükséges, átöblítjük, hogy ne legyen nagyon savanyú és sós, persze mindenki saját ízlése szerint tegye ezt. Egy kicsit megvagdossuk a káposztát, majd a húshoz adjuk.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és jól összekeverjük. Ekkor lezárjuk a kukta fedelét, és 35 percig “fütyültetjük”.
Ha letelt az idő, kinyitjuk a kuktát, és tálalhatunk. Tejfölt és friss kenyeret kínáljunk hozzá.