Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertés lapocka
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 3 babérlevél
  • 1 kk őrölt kömény
  • őrölt bors

Elkészítése:

A legegyszerűbb, ha kuktában készítjük az ételt. Az apró kockára vágott húsos szalonnának kisütjük a zsírját, és ezen megdinszteljük a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.

A húst kockára vágjuk, és rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig pirítjuk.

Ezután meghintjük pirospaprikával, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet, beledaraboljuk a paradicsomot és a paprikát. Télen lecsót adhatunk hozzá.

A savanyú káposztát, ha szükséges, átöblítjük, hogy ne legyen nagyon savanyú és sós, persze mindenki saját ízlése szerint tegye ezt. Egy kicsit megvagdossuk a káposztát, majd a húshoz adjuk.

Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és jól összekeverjük. Ekkor lezárjuk a kukta fedelét, és 35 percig “fütyültetjük”.

Ha letelt az idő, kinyitjuk a kuktát, és tálalhatunk. Tejfölt és friss kenyeret kínáljunk hozzá.