Sült oldalas párolt savanyúsággal, burgonyapürével recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg oldalas
- só ízlés szerint
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 tk pirospaprika
- 3 ek étolaj
A sütéshez:
- 3 evőkanál sertészsír
- 1 dl víz
A párolt savanyúsághoz:
- 1 ek étolaj
- 60 dkg vegyes savanyúság
- 1 cékla
- 2 ek étolaj
- bors, köménymag, só
A körethez:
- 1 kg burgonya
- 1,5 dl tej
- 1 ek vaj
Elkészítése:
A húst 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Egy nagyobb lábas aljára lerakjuk a hús darabokat. A zsírt rátesszük és 1 dl vizet öntünk rá. Fedő alatt sütjük. Sütés közben megforgatjuk és az elpárolgott vizet pótoljuk. Félidőben a zúzott fokhagymát rászórjuk.
A sülés végén egy tepsibe átrakjuk a húst. Az étolajat a paprikával elkeverjük és az oldalas tetejét egy kenőtoll segítségével lekenjük. 200 fokra melegített sütőben sütötjük még 15 percet.
A vegyes savanyúságot vízzel kissé leöblítjük. Egy evőkanál étolajat a lábasba teszünk, rárakjuk a savanyúságot. A véklát meghámozzuk és ráreszeljük.
Borssal,sóval,köménnyel ízesítjük és pár perc alatt megpároljuk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, közepes darabokra vágjuk és majd sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt leszűrjük, áttörjük és tejjel, vajjal pürésítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!