Sült oldalas párolt savanyúsággal, burgonyapürével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sült oldalas párolt savanyúsággal, burgonyapürével

Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • só ízlés szerint
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 tk pirospaprika
  • 3 ek étolaj

A sütéshez:

  • 3 evőkanál sertészsír
  • 1 dl víz

A párolt savanyúsághoz:

  • 1 ek étolaj
  • 60 dkg vegyes savanyúság
  • 1 cékla
  • 2 ek étolaj
  • bors, köménymag, só

A körethez:

  • 1 kg burgonya
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

A húst 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Egy nagyobb lábas aljára lerakjuk a hús darabokat. A zsírt rátesszük és 1 dl vizet öntünk rá. Fedő alatt sütjük. Sütés közben megforgatjuk és az elpárolgott vizet pótoljuk. Félidőben a zúzott fokhagymát rászórjuk.

A sülés végén egy tepsibe átrakjuk a húst. Az étolajat a paprikával elkeverjük és az oldalas tetejét egy kenőtoll segítségével lekenjük. 200 fokra melegített sütőben sütötjük még 15 percet.

A vegyes savanyúságot vízzel kissé leöblítjük. Egy evőkanál étolajat a lábasba teszünk, rárakjuk a savanyúságot. A véklát meghámozzuk és ráreszeljük.

Borssal,sóval,köménnyel ízesítjük és pár perc alatt megpároljuk.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, közepes darabokra vágjuk és majd sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt leszűrjük, áttörjük és tejjel, vajjal pürésítjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!