Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sült hús párolt lilakáposztával recept

Sült hús párolt lilakáposztával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg sertés hús
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 ek zsír
    • 1-2 ek méz
    • bors, őrölt kömény, só ízlés szerint
    • pirospaprika

    Köret:

    • 1 fej lilakáposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 1 alma
    • 1 ek méz
    • 2 ek étolaj
    • pici ecet
    • bors, kömény, só, babérlevél
    • pirospaprika

    Elkészítése:

    Először elkészítjük a húst. Megmossuk és megszárítjuk.

    Egy tepsit vagy jénai tálat kikenünk egy kis olajjal és beletesszük a felkarikázott hagymát.

    A hús tetejét bevagdossuk picit és megtűzdeljük a megtisztított fokhagymával. Ezután a húst jól megsózzuk és fűszerezzük.

    A mézet összekeverjük a pirospaprikával, borssal, köménnyel és ezzel jól bekenjük a húst, majd rátesszük a hagymaágyra (ha van elég időnk, akkor pácolhatjuk is pár órát vagy akár egy éjszakát is).

    Felöntjük körülbelül 0,5 l vízzel és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 1,5-2 óráig sütjük (az adott darabtól és sütőtől függően). Ez idő alatt szükség szerint vízzel vagy a kisülő páclével locsoljuk.

    A körethez a hagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A káposztát megmossuk, eltávolítjuk a száraz leveleket és csíkokra vágjuk.

    Egy nagyobb edényben felhevítünk kevés olajat és ezen megpirítjuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a káposztát, megszórjuk egy evőkanál sóval és összekeverjük. Lefedjük és kis lángon pároljuk, időnként ellenőrizve és kevergetve. Nem szükséges azonnal vizet önteni rá, mivel a káposzta a sónak köszönhetően a saját levét engedi ki.

    Néhány perc múlva levesszük a fedőt, összekeverjük és hozzaadunk 1 babérlevelet, felöntjük 1 dl borral és hagyjuk tovább párolódni. Amikor a bor elpárolog, hozzáadjuk a maradékot is és ízlés szerint fahéjjal megszórjuk és majdnem teljesen puhára pároljuk.

    Végül hozzáadjuk az ecetet, a mézet és szükség esetén még egy kevés fahéjat vagy sót, köményt ízles szerint és a lereszelt almát, összekeverjük és pár percig még együtt pároljuk.

    Kíváló étel knédlivel vagy akár burgonyával is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá