Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sonkás töltött dagadó recept

Sonkás töltött dagadó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 nagy sertésdagadó (Kb. 1,2 kg)
    • 1 kk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 2 tk mustár
    • 1 jó púpos ek zsír

    Töltelékhez:

    • 30 dkg darált sertéshús
    • 3 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS keményre főzve
    • 3 nagyobb szelet kenyér
    • 10 dkg sonka
    • 1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
    • 2 nagyobb nyers  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 csapott tk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 1 púpos kk házi fokhagymakrém

    Elkészítése:

    A három tojást keményre főzzük, leszűrjük, héjukat eltávolítjuk, és apróra vágjuk.

    A darált húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a nyers és a felkockázott tojásokat, az apróra vágott sonkát, a petrezselyemlevelet, a vízbe mártott, kinyomkodott és szétmorzsolt kenyereket. Ízesítjük a fűszerekkel és jól összedolgozzuk.

    A megtisztított dagadót felszúrjuk, és belülről megszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük mustárral.

    A tölteléket belenyomkodjuk, majd a lyukakat varrócérnával beöltjük.

    Kívülről is meghintjük sóval, borssal.

    Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a dagadót és öntünk mellé kb. 1 dl vizet.

    Lefedve előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 100 percet puhítjuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk, a hőfokot 180-ra mérsékeljük és állandóan locsolgatva a szaftjával kb. 20 perc alatt szép pirosra pirítjuk.

    Majd kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Sokan vannak, akik még az ünnep előtt is dolgoznak, ezért előre kell gondoskodniuk a menüről. Ez a töltött dagadó már 1-2 nappal előre megsüthető, sőt hidegen már szépen is lehet szeletelni. Nálunk minden nagyobb családi összejövetel alkalmával étlapra kerül. Jó nagy adag és csodásan mutat hidegtálon is. A hagyományos tölteléket most egy kevés sonkával is kiegészítettem, és habos krumplipüré körettel kínáltam.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá