Sonkás töltött dagadó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 nagy sertésdagadó (Kb. 1,2 kg)
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 2 tk mustár
  • 1 jó púpos ek zsír

Töltelékhez:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 3 nagyobb tojás keményre főzve
  • 3 nagyobb szelet kenyér
  • 10 dkg sonka
  • 1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
  • 2 nagyobb nyers tojás
  • 2 csapott tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 púpos kk házi fokhagymakrém

Elkészítése:

A három tojást keményre főzzük, leszűrjük, héjukat eltávolítjuk, és apróra vágjuk.

A darált húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a nyers és a felkockázott tojásokat, az apróra vágott sonkát, a petrezselyemlevelet, a vízbe mártott, kinyomkodott és szétmorzsolt kenyereket. Ízesítjük a fűszerekkel és jól összedolgozzuk.

A megtisztított dagadót felszúrjuk, és belülről megszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük mustárral.

A tölteléket belenyomkodjuk, majd a lyukakat varrócérnával beöltjük.

Kívülről is meghintjük sóval, borssal.

Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a dagadót és öntünk mellé kb. 1 dl vizet.

Lefedve előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 100 percet puhítjuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk, a hőfokot 180-ra mérsékeljük és állandóan locsolgatva a szaftjával kb. 20 perc alatt szép pirosra pirítjuk.

Majd kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Sokan vannak, akik még az ünnep előtt is dolgoznak, ezért előre kell gondoskodniuk a menüről. Ez a töltött dagadó már 1-2 nappal előre megsüthető, sőt hidegen már szépen is lehet szeletelni. Nálunk minden nagyobb családi összejövetel alkalmával étlapra kerül. Jó nagy adag és csodásan mutat hidegtálon is. A hagyományos tölteléket most egy kevés sonkával is kiegészítettem, és habos krumplipüré körettel kínáltam.