Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival recept

Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 nagyobb sertéscsülök
    • 1 nagy narancs
    • 3 ek méz
    • őrölt színes bors
    • 2 tk ételízesítő
    • 2 tk szárított kakukkfű
    • 3-4 friss kakukkfűág
    • 2 dl fehérbor
    • 4-5 ek sertészsír
    • 1 kg krumpli

    Elkészítése:

    A kicsontozott csülköt alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt színes borssal, és a szárított kakukkfűvel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják (akár egész éjszakára a hűtőben pihentethetjük a csülköt).

    Egy tepsit kenjünk ki vastagon sertészsírral, majd fektessük bele az előzőleg befűszerezett csülköt a húsos felével felfelé, majd öntsük alá a bort és tegyük köré a friss kakukkfűágakat.

    A mézhez reszeljük hozzá a narancshéjat, adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, majd keverjük alaposan össze.

    Ezután csorgassuk rá a csülökre a mézes narancsos keveréket úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 2,5 óra alatt pároljuk puhára (én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam).

    Amikor a csülök puhára párolódott, vegyük le a fóliát, fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele legyen felül, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük a bőrt szép pirosra.

    Ezután fordítsuk vissza a húst, hogy a húsos fele legyen felül és szintén süssük szép pirosra, majd vegyük ki a zsiradékból és tálalásig tartsuk melegen.

    A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, majd szórjuk meg 1-2 tk sóval és forgassuk alaposan össze.

    Ezután tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, forgassuk össze, majd tegyük be a meleg sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük kb egy óra alatt szép pirosra (sütés közben egyszer óvatosan keverjük át, vigyázva, hogy a krumpli ne nagyon törjön).

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a sült krumplit, majd ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá