Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Könnyű sertésborda mustármártással recept

Könnyű sertésborda mustármártással
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 4 csontos sertésborda
    • 4 gerezd fokhagyma, pucolatlanul, megmosva
    • 1 csokor rozmaring vagy kakukkfű (ha mindkettőt használunk, akkor néhány szál mindkettőből)
    • 1 ek vaj
    • 1 ek olívaolaj

    A mártáshoz:

    • 100 ml száraz fehérbor
    • 100 ml tejszín
    • 200 ml csirke vagy zöldség alaplé
    • 1 ek friss apróra vágott tárkony
    • 1 ek magvas, dijoni mustár
    • 1 kis fej salottahagyma apróra vágva

    Elkészítése:

    Tisztítsuk meg a sertésborda csontjait. Fűszerezzük meg sóval és borssal.

    Melegítsünk fel egy serpenyőt. Öntsük bele az olajat és helyezzük bele a sertés szeleteket. Pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig.

    Lapítsuk össze a fokhagymát egy késsel kicsit és tegyük a serpenyőbe a vajjal és a friss fűszernövényekkel együtt. Vegyünk elő egy evőkanalat és kezdjük el locsolni a barna vajat a húsra. Pirítsuk a húst még 1-1 és fél percig.

    Helyezzük a sertés szeleteket egy rácsra és öntsük rá a fokhagymás vajat.

    Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre és tegyük bele a hagymát. Kapcsoljuk közepes hőmérsékletre és pirítsuk a hagymát, amíg megpuhul és halvány aranyszínű nem lesz. Öntsük rá a bort és foraljuk, amíg a bor szinte el nem tűnik. Adjuk hozzá az alaplevet és ízesítsük sóval, borssal.

    Adjuk hozzá a mustárt és tegyük vissza a sertésszeleteket a serpenyőbe. Főzzük amíg a sertéshús el nem éri a 60 °C-ot.

    Öntsük bele a tejszínt és a tárkonyt, majd főzzük lassű tűzön további 2-3 percig. Ne forraljuk, különdben a mártás kicsapódik. A sertés elkészült ha 63-65 fokos és addigra a szósz is besűrűsödik.

    Tálaljuk tésztával, rizzsel vagy zöldségekkel. Tökéletes lesz bármelyikkel!

    Tipp:

    Használjunk csontos sertésbordát. A csont miatt sokkal gazdagabb lesz az íze és szaftosabb marad.
    Én rozmaringot, kakukkfüvet és tárkonyt használtam. Ha tehetjük használjunk friss fűszernövényeket az ételhez, mert hatalmas lesz a különbség a szárítotthoz képest.
    Shalottahagyma. Enyhén édes íze van, ami tökéletesen működik a sertéshússal és mustárral.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá