Csülök pékné módra recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 nagy hátsó vagy kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
- 1 ek só
- 1 kk egész fekete bors
- 1 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- 30 dkg vöröshagyma (gyöngyhagyma)
- 1 ek só
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk pirospaprika
- 1 ek majoránna
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 ek olaj
Elkészítése:
A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajta maradt szőrszálakat leperzseljük, és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük.
Ezután a levéből kivesszük, és egy nagy tepsire fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával és felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Az olajat rácsurgatjuk, és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lángon (hőlégkeveréses sütőben 170 fokon) kb. 1 órán át sütjük.
Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával.
Tálaláskor a csontról a húst lefejtjük, felszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra.
A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk.