Csülök pékné módra

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 nagy hátsó vagy kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • 1 ek só
  • 1 kk egész fekete bors
  • 1 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma

Körethez:

  • 1,5 kg burgonya
  • 30 dkg vöröshagyma (gyöngyhagyma)
  • 1 ek só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 ek majoránna
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 ek olaj

Elkészítése:

A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajta maradt szőrszálakat leperzseljük, és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük.

Ezután a levéből kivesszük, és egy nagy tepsire fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával és felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Az olajat rácsurgatjuk, és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lángon (hőlégkeveréses sütőben 170 fokon) kb. 1 órán át sütjük.

Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával.

Tálaláskor a csontról a húst lefejtjük, felszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra.

A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk.