Bográcsgulyás csipetkével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka vagy comb
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 nagyobb sárgarépa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 közepes zellergumó
- 4 nagyobb burgonya
- 1 cs petrezselyemzöld
- 2-3 szál zellerzöld
- 2 tv paprika
- 2 paradicsom
- 2 csapott ek fűszerpaprika
- 1 ek só
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk majoránna
- 4 db babérlevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek zsiradék
Csipetkéhez:
- 25 dkg finomliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A húst 2*2 centis kockákra, a szalonnát keskeny darabokra, a sárgarépát, petrezselymet vastagabb karikákra, a zellert nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a zöldeket pedig apróra vágjuk.
A bográcsba tesszük a zsiradékot és megfuttatjuk rajta a szalonnát. Amikor félig átsült, hozzáadjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és együtt pároljuk tovább. Pár perc után a húst is belekeverjük, majd miután fehéredésig párolódott, beletesszük a fűszerpaprikát és a fűszereket. Felöntjük a fehérborral és 2,5 liter vízzel, majd fél órán keresztül lassú lángon főzzük.
Ezután az előkészített zöldségeket is beletesszük és további 1 órán át, időnként kevergetve vagy a bográcsot megperdítve puhára főzzük.
Amíg fő a gulyás, a liszthez adjuk a tojásokat 1 csipet sóval és ha nagyon száraz egy pici vízzel összegyúrjuk és letakarva pihentetjük 15 percet.
Ezután a tésztát vékonyra lapítjuk, 5-6 részre vágjuk és csipetkékre szaggatjuk. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát és kb 10 perc múlva a csipetkéket is beleszórva 5-6 perc alatt készre főzzük!
Jó étvágyat kívánok!