Bográcsgulyás csipetkével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka vagy comb
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 4 nagyobb burgonya
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 2 tv paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 csapott ek fűszerpaprika
  • 1 ek só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk majoránna
  • 4 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek zsiradék

Csipetkéhez:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojás

Elkészítése:

A húst 2*2 centis kockákra, a szalonnát keskeny darabokra, a sárgarépát, petrezselymet vastagabb karikákra, a zellert nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a zöldeket pedig apróra vágjuk.

A bográcsba tesszük a zsiradékot és megfuttatjuk rajta a szalonnát. Amikor félig átsült, hozzáadjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és együtt pároljuk tovább. Pár perc után a húst is belekeverjük, majd miután fehéredésig párolódott, beletesszük a fűszerpaprikát és a fűszereket. Felöntjük a fehérborral és 2,5 liter vízzel, majd fél órán keresztül lassú lángon főzzük.

Ezután az előkészített zöldségeket is beletesszük és további 1 órán át, időnként kevergetve vagy a bográcsot megperdítve puhára főzzük.

Amíg fő a gulyás, a liszthez adjuk a tojásokat 1 csipet sóval és ha nagyon száraz egy pici vízzel összegyúrjuk és letakarva pihentetjük 15 percet.

Ezután a tésztát vékonyra lapítjuk, 5-6 részre vágjuk és csipetkékre szaggatjuk. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát és kb 10 perc múlva a csipetkéket is beleszórva 5-6 perc alatt készre főzzük!

Jó étvágyat kívánok!