Bakonyi sertéstokány recept
Hozzávalók:
- 60 dkg karaj csont nélkül vagy comb
- 10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
- egy kevés olaj vagy zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg gomba (több féle is lehet)
- őrölt bors
- esetleg só
- ételízesítő (ha kell)
- késhegynyi pirospaprika
- 2 dl tejföl hozzá kb 1 evőkanál liszt a habaráshoz
Elkészítése:
A sertéshúst hosszúkás csíkokra, a szalonnát kockákra, a gombát nagyobb szeletekre, a hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban a szalonna zsírját alacsony fokozaton kiolvasztjuk. (Ha kevésbé zsíros, egy kis zsiradékot még tehetünk hozzá.)
Mikor kezd pirulni, beletesszük a vágott hagymát. Egy kicsit dinszteljük, majd beletesszük a felvágott húst. Gyakori kevergetés mellett fehérre sütjük.
Ha már néhol kezd barnulni a sütéstől a hús, akkor beletesszük a gombát, majd borsozzuk. (Ha kell, ilyenkor még lehet sózni, attól függ, hogy milyen sós volt a szalonna )
Jól összeforgatjuk az egészet, és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a gomba és a hús megpuhult, behabarjuk.
Ha sok szaftot szeretnénk, akkor tegyünk bele előtte vizet is.
Végül a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk/sűrűsítjük. Bármilyen köret jó hozzá!