Bakonyi sertéstokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg karaj csont nélkül vagy comb
  • 10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
  • egy kevés olaj vagy zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg gomba (több féle is lehet)
  • őrölt bors
  • esetleg só
  • ételízesítő (ha kell)
  • késhegynyi pirospaprika
  • 2 dl tejföl hozzá kb 1 evőkanál liszt a habaráshoz

Elkészítése:

A sertéshúst hosszúkás csíkokra, a szalonnát kockákra, a gombát nagyobb szeletekre, a hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban a szalonna zsírját alacsony fokozaton kiolvasztjuk. (Ha kevésbé zsíros, egy kis zsiradékot még tehetünk hozzá.)

Mikor kezd pirulni, beletesszük a vágott hagymát. Egy kicsit dinszteljük, majd beletesszük a felvágott húst. Gyakori kevergetés mellett fehérre sütjük.

Ha már néhol kezd barnulni a sütéstől a hús, akkor beletesszük a gombát, majd borsozzuk. (Ha kell, ilyenkor még lehet sózni, attól függ, hogy milyen sós volt a szalonna )

Jól összeforgatjuk az egészet, és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a gomba és a hús megpuhult, behabarjuk.

Ha sok szaftot szeretnénk, akkor tegyünk bele előtte vizet is.

Végül a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk/sűrűsítjük. Bármilyen köret jó hozzá!