Bakonyi sertésborda recept
Hozzávalók:
- 6 szelet sertésborda
- 4 ek olaj, vagy zsír
- 6 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 1 vöröshagyma
- 20 dkg gomba
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 dkg liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só
- őrölt kömény
Elkészítése:
A sertésbordákat húsverővel kissé kiveregetjük, megsózzuk, a lisztbe mártott bordákat olajon világosra sütjük, lábasba rakjuk. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, egy kevés vízzel felöntjük.
Közben a megtisztított, megmosott gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot cikkekre vágjuk, és a hagymára rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a finomra vágott köménymagot.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük és a gombára öntjük, összekeverjük, a lábast lefedjük, félig megfőzzük, majd belerakjuk a félig sült bordákat. A lábast megrázogatjuk, újra befedve puhára pároljuk.
Közben a tejfölt és a tejszínt egy edényben kevés liszttel simára keverjük, a húsra öntjük, jól kiforraljuk.
Köretnek galuskát adunk hozzá.