Tyúkos káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 egész tyúk (kb 2 kg)
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 nagyobb fej vörös hagyma
- 10 dkg gersli/árpagyöngy
- 2 db TV paprika
- 2 db paradicsom
- só
- egész bors
- egész köménymag
- babérlevél
- őrölt pirospaprika
- 1 kg liszt
- szódabikarbóna.
- sertés vagy kacsa zsír
Elkészítése:
A felforrósított zsírom üvegesre párolom a hagymát, bele dobok pár szem borsot köményt és babérlevelet, megszórom a pirospaprikával, elkeverem és ráteszem a jól megtisztított feldarabolt tyúkot, sózom és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor rávágom a paprikát a paradicsomot, pár percig erős lángon főzöm ezután mehet rá a megmosott káposzta, és a gersli. Időnként megkeverem, és ha kell utána ízesítem.
Amikor minden jó puhára főtt, készítek egy vékony rántást és még ezzel is pár percet főzöm, de vigyázni kell ilyenkor már hamar oda kap!
Bodag:
a maradék lisztet 1 evőkanál sóval 2 teáskanál szódabikarbónával, 1 evőkanál zsírral, és annyi langyos vízzel hogy kicsit keményebb tésztát kapjak mint a nokedli, összegyúrom, jól kidagasztom.
10-15 percet állni hagyom, majd tepsiben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütöm.
Tipp:
Én úgy tanultam édesanyámtól, hogy amikor a bodag megsült, meg kell fürdetni!
Ez annyit tesz hogy kivesszük a tepsiből és gyors mozdulatokkal a csap alatt levizezzük a bodagot. Ezután tiszta konyha ruhába csavarjuk, szigorúan csak törni szabad!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »