Tyúkos káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 egész tyúk (kb 2 kg)
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 nagyobb fej vörös hagyma
- 10 dkg gersli/árpagyöngy
- 2 db TV paprika
- 2 db paradicsom
- só
- egész bors
- egész köménymag
- babérlevél
- őrölt pirospaprika
- 1 kg liszt
- szódabikarbóna.
- sertés vagy kacsa zsír
Elkészítése:
A felforrósított zsírom üvegesre párolom a hagymát, bele dobok pár szem borsot köményt és babérlevelet, megszórom a pirospaprikával, elkeverem és ráteszem a jól megtisztított feldarabolt tyúkot, sózom és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor rávágom a paprikát a paradicsomot, pár percig erős lángon főzöm ezután mehet rá a megmosott káposzta, és a gersli. Időnként megkeverem, és ha kell utána ízesítem.
Amikor minden jó puhára főtt, készítek egy vékony rántást és még ezzel is pár percet főzöm, de vigyázni kell ilyenkor már hamar oda kap!
Bodag:
a maradék lisztet 1 evőkanál sóval 2 teáskanál szódabikarbónával, 1 evőkanál zsírral, és annyi langyos vízzel hogy kicsit keményebb tésztát kapjak mint a nokedli, összegyúrom, jól kidagasztom.
10-15 percet állni hagyom, majd tepsiben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütöm.
Tipp:
Én úgy tanultam édesanyámtól, hogy amikor a bodag megsült, meg kell fürdetni!
Ez annyit tesz hogy kivesszük a tepsiből és gyors mozdulatokkal a csap alatt levizezzük a bodagot. Ezután tiszta konyha ruhába csavarjuk, szigorúan csak törni szabad!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »