Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák islesznek a pogácsában.
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Ezután mélyedést készítünk a közepén, beletördeljük az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.
Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.
Miután meggyúrtuk a tésztagombócot, 15-20 percet pihentetjük és azután ujjnyi vastag téglalap formára kisodorjuk.
A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.
Így pihentetjük újabb 15-20 percet, majd kisodorjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.
Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.
A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A szaggatásból leeső szélek felhasználásával egy kis pikáns rágcsálni valót készíthetünk!
Összegyúrjuk a csücsköket, 10-12 perc pihi után fél centi vékonyra kisodorjuk, megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint chili pelyhet, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére és pizzavágóval keskeny sajtos stangli méretű csíkokra vágjuk.
Ezeket szintén 190 fokon, de 8-10 perc alatt pirosra sütjük!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »