Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák islesznek a pogácsában.
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Ezután mélyedést készítünk a közepén, beletördeljük az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.
Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.
Miután meggyúrtuk a tésztagombócot, 15-20 percet pihentetjük és azután ujjnyi vastag téglalap formára kisodorjuk.
A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.
Így pihentetjük újabb 15-20 percet, majd kisodorjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.
Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.
A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A szaggatásból leeső szélek felhasználásával egy kis pikáns rágcsálni valót készíthetünk!
Összegyúrjuk a csücsköket, 10-12 perc pihi után fél centi vékonyra kisodorjuk, megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint chili pelyhet, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére és pizzavágóval keskeny sajtos stangli méretű csíkokra vágjuk.
Ezeket szintén 190 fokon, de 8-10 perc alatt pirosra sütjük!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »