Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és kalács recept

Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 7 dkg porcukor
    • 17 dkg vaj
    • 8 dkg zsír
    • 2 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • fél kiskanál só

    Töltelék:

    • 40 dkg szilva (ha nincs szezonja szilvabefőtt)
    • 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
    • 10 dkg darált mandula (vagy dió)
    • 10 dkg mazsola
    • 3 csomag vanília ízű pudingpor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • kiskanál fahéj
    • 3-4 evőkanál rum

    Tetejére:

    Elkészítése:

    A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.

    A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

    A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.

    A tésztát megfelezzük, feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek.

    Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd lesz ebből a mennyiségből, vagy ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli.

    A rúdnak a tésztát 3 milliméter vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik felére tesszük a tölteléket, a két szélét ráhajtjuk és feltekerjük.

    A kifliknek 2 milliméter vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, cikkekre vágjuk, tölteléket teszünk rá és feleterjük a szélesebb felétől.

    A kész rudakat és kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

    Sütés előtt a tetejét először a tojássárgájával kenjük meg, pihentessük hideg helyen (hűtőben) kb 40 percig, majd a fehérjével kenjük át és langyos helyen pihentessük. Ettől lesz márványos a teteje.

    Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.

    Pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Tipp:

    Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert tojással átkeni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá