Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • fél kiskanál só

Töltelék:

  • 40 dkg szilva (ha nincs szezonja szilvabefőtt)
  • 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
  • 10 dkg darált mandula (vagy dió)
  • 10 dkg mazsola
  • 3 csomag vanília ízű pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kiskanál fahéj
  • 3-4 evőkanál rum

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.

A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.

A tésztát megfelezzük, feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek.

Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd lesz ebből a mennyiségből, vagy ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli.

A rúdnak a tésztát 3 milliméter vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik felére tesszük a tölteléket, a két szélét ráhajtjuk és feltekerjük.

A kifliknek 2 milliméter vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, cikkekre vágjuk, tölteléket teszünk rá és feleterjük a szélesebb felétől.

A kész rudakat és kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Sütés előtt a tetejét először a tojássárgájával kenjük meg, pihentessük hideg helyen (hűtőben) kb 40 percig, majd a fehérjével kenjük át és langyos helyen pihentessük. Ettől lesz márványos a teteje.

Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.

Pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp:

Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert tojással átkeni.