Bagel alaprecept recept
Hozzávalók 10 darabhoz:
Tészta:
- 60 dkg búza finomliszt
- 1 csapott kk só
- csipet cukor
- 10 g puha vaj
- 1 tk olaj
- 15 g friss élesztő
- 1 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl víz
Főzéshez:
- víz
- csipet cukor
Tetejére:
- magvak ízlés szerint (egész mák, szezám)
- nagyszemű só
Elkészítése:
Egy edénybe mérjük bele a víz 1/3-át és adjuk hozzá a tojást, a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet keverjük el csomómentesre, majd adjuk hozzá a vajat és az olajat is, majd ezekkel is dolgozzuk egyneművé.
A lisztet és a sót mérjük a dagasztótálba vagy egy edénybe és adjuk hozzá a tojásos keveréket és a maradék vizet. A tésztát gadaszthatjuk géppel vagy kézzel is. A lényeg, hogy szép sima felületű, rugalmas legyen.
A tészta felületét lisztezzük meg kissé, majd takarjuk le és langyos helyen dagasszuk kb 40 percig.
A megkelt tésztát gyúrjuk át kissé, majd osszuk 10 részre. A tésztákat egyenként formázzuk gömbökké, majd letakrva hagyjuk még 10 percig kelni.
A tészták közepét lyukasszuk át teljesen (mintha fánkot készítenénk), majd körbe-körbe forgatva tágítsuk ki a lyukat. Arra ügyeljünk, hogy kelés közben a lyuk szűkülni fog, tehát készítsük elég nagyra!
A megformázott tésztákat letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.
Közben egy nagy edényben vizet forralunk, amihez a cukrot is hozzáadjuk.
A megformázott tészták mindkét oldalát 20-20 másodpercig főzzük. Arra figyeljünk, hogy a péksüteményeket a vízbe fordítva tegyük bele. Tehát az a része, ami a konyharuhával volt letakarva, azt tegyük először a vízbe.
Ha mindkét oldalát megfőztük a tésztának, akkor egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből és egy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb.
A még vizes péksütemények tetejét megszórjuk magvakkal és/vagy sóval. 220 fokos sütőben kb 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük.