Óriás túrós patkók recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta (az egész, tömbös 500 g-os)
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Édes töltelékhez:
- 37 dkg túró
- 2 ek tejföl
- 3 ek cukor (ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 marék mazsola
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek búzadara
Sós töltelékhez:
- 37 dkg túró
- 1 kk só
- 1 ek aprított kapor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek búzadara
Elkészítése:
A töltelékeket összekeverjük és ha nagyon folyósra sikeredett (túró és tejföl függő), akkor 1-1 evőkanálnyi zsemlemorzsával tudjuk szilárdítani.
A kiengedett leveles tésztát 50*30 cm-es vékony téglalappá sodorjuk.
Az egyik hosszúkás oldalának szélére keresztben 4-5 cm-es füleket/csíkokat vágunk, a széleit megkenjük tojással.
A tölteléket rákenjük a kinyújtott tésztára és a sima oldalánál kezdve feltekerjük. A végére maradt kis fülek alatt szintén megkenjük tojással a tekercset és ráhajtogatjuk a kis csíkokat.
Óvatosan egy sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, miközben patkó alakzatra hajlítjuk.
A sütésre így előkészített patkókat véglegesen megkenjük tojással és 200 fokos sütőbe téve nagyjából 50 perc alatt szép világos pirosra megsütjük! Légkeverés egyáltalán nem kell mert ennyi idő alatt félő, hogy kiszárad a sütemények teteje!
Miután elkészült ízlés szerint porcukorral szórhatjuk.
10 perc pihentetés után ha már ehető hőmérsékletre visszahűlt, éles késsel szépen szeletelhető.
Gulyásleves mellé készítettem második fogásként, igen laktató és nagyon finom! :)
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A túró azért 37 dkg, mert 3 db 250 grammos tégelyeset használtam a süteményekhez!