Óriás túrós patkók

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta (az egész, tömbös 500 g-os)
  • 1 felvert tojás

Édes töltelékhez:

  • 37 dkg túró
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 ek búzadara

Sós töltelékhez:

  • 37 dkg túró
  • 1 kk só
  • 1 ek aprított kapor
  • 1 tojás
  • 1 ek búzadara

Elkészítése:

A töltelékeket összekeverjük és ha nagyon folyósra sikeredett (túró és tejföl függő), akkor 1-1 evőkanálnyi zsemlemorzsával tudjuk szilárdítani.

A kiengedett leveles tésztát 50*30 cm-es vékony téglalappá sodorjuk.

Az egyik hosszúkás oldalának szélére keresztben 4-5 cm-es füleket/csíkokat vágunk, a széleit megkenjük tojással.

A tölteléket rákenjük a kinyújtott tésztára és a sima oldalánál kezdve feltekerjük. A végére maradt kis fülek alatt szintén megkenjük tojással a tekercset és ráhajtogatjuk a kis csíkokat.

Óvatosan egy sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, miközben patkó alakzatra hajlítjuk.

A sütésre így előkészített patkókat véglegesen megkenjük tojással és 200 fokos sütőbe téve nagyjából 50 perc alatt szép világos pirosra megsütjük! Légkeverés egyáltalán nem kell mert ennyi idő alatt félő, hogy kiszárad a sütemények teteje!

Miután elkészült ízlés szerint porcukorral szórhatjuk.

10 perc pihentetés után ha már ehető hőmérsékletre visszahűlt, éles késsel szépen szeletelhető.

Gulyásleves mellé készítettem második fogásként, igen laktató és nagyon finom! :)

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A túró azért 37 dkg, mert 3 db 250 grammos tégelyeset használtam a süteményekhez!