Olajos-magvas kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg liszt (BL-55)
- 1 cs (5g) élesztő
- 1 kk só
- 4 cl étolaj
- csipet cukor
- lenmag
- szezámmag
- pirított napraforgó mag vagy ízlés szerint bármilyen magvak
- langyos víz
Elkészítése:
A lisztben elszitáljuk a sót, kis mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kb. 1 dl langyos vízzel, megcukrozzuk és miután kis idő elteltével az élesztő feljött, beleöntjük az étolajat.
További kis adagokban a langyos vízből hozzátéve alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felületen puhára, szép simára gyúrjuk.
Meleg helyre tesszük és letakarva 50-60 percet pihentetjük, kelesztjük.
Ezután a megkelt kenyértésztát lisztezett deszkára téve újra kicsit átgyúrjuk, hosszúkás kenyérformát készítünk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd kb. 15-18 percet ismét pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy szórófejes spricnibe langyos vizet töltünk és a megkelt kenyeret alaposan (vastagon) körbefújjuk a vízzel és rögtön ezután megszórjuk a magvakkal is. A tenyerünkkel óvatosan egy kissé rá lehet paskolni a kenyérre, hogy biztosan ráragadjanak az olajos magvak!
Végül egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét (azaz megáldjuk a kenyeret) és betesszük a sütőbe. Légkeveréssel sütjük 200 fokon. Nagyjából 50 perc a sütési idő.
Miután elkészült, kivesszük a sütőből, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nálam a “Nagyi titka” család termékei a nyerők, mindig azt használom és szuper jól bevált!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »