Olajos-magvas kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg liszt (BL-55)
- 1 cs (5g) élesztő
- 1 kk só
- 4 cl étolaj
- csipet cukor
- lenmag
- szezámmag
- pirított napraforgó mag vagy ízlés szerint bármilyen magvak
- langyos víz
Elkészítése:
A lisztben elszitáljuk a sót, kis mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kb. 1 dl langyos vízzel, megcukrozzuk és miután kis idő elteltével az élesztő feljött, beleöntjük az étolajat.
További kis adagokban a langyos vízből hozzátéve alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felületen puhára, szép simára gyúrjuk.
Meleg helyre tesszük és letakarva 50-60 percet pihentetjük, kelesztjük.
Ezután a megkelt kenyértésztát lisztezett deszkára téve újra kicsit átgyúrjuk, hosszúkás kenyérformát készítünk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd kb. 15-18 percet ismét pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy szórófejes spricnibe langyos vizet töltünk és a megkelt kenyeret alaposan (vastagon) körbefújjuk a vízzel és rögtön ezután megszórjuk a magvakkal is. A tenyerünkkel óvatosan egy kissé rá lehet paskolni a kenyérre, hogy biztosan ráragadjanak az olajos magvak!
Végül egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét (azaz megáldjuk a kenyeret) és betesszük a sütőbe. Légkeveréssel sütjük 200 fokon. Nagyjából 50 perc a sütési idő.
Miután elkészült, kivesszük a sütőből, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nálam a “Nagyi titka” család termékei a nyerők, mindig azt használom és szuper jól bevált!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »